~ DONUT ~
Bahan-bahan :
- Tepung gandum (2 gelas)
- Yeast (1 sudu teh)
- Susu tepung (1 sudu teh)
- Butter (2 sudu teh)
Cara-cara :
- Masukkan semua bahan-bahan di atas.
- Adun tepung dengan air kosong sehingga sebati.
- Pastikan adunan jangan terlalu cair (Buat doh).
- Apabila adunan sudah sebati dan menjadi doh, biarkan selama 30 minit agar doh mengembang(naik).
- Bentukkan doh menjadi donut.
- Biarkan untuk seketika supaya doh mengembang (jika perlu).
- Masukkan doh yang telah dibentuk sebaik sahaja minyak mulai panas.
- Sesudah ia bertukar kekuningan, angkat donut dari kuali.
- Salut donut yang sudah dimasak dengan gula halus.
- Donut dah siap! :)
< Nyum-nyum >
0 comments:
Post a Comment