Pages

RSS

:: RESIPI BUN BAKAR ::

~Bun  Bakar~

Bahan-bahan :   
  1. Tepung  gandum (4 gelas)
  2. Minyak  sapi (dua sudu teh)
  3. Yeast (1 sudu teh)
  4. Garam (1/4 sudu teh)
  5. Gula (3 sudu teh) 
  6. Planta (secukupnya) 


Cara-cara:
  1. Masukkan  semua  bahan  diatas  dan  adun  untuk  membuat  doh.
  2. Adun  sehingga  sebati.
  3. Doh  hendaklah  jangan  terlalu  cair.
  4. Biarkan  doh  selama  1  jam.
  5.  Sementara  menunggu  doh  untuk  mengembang,  sediakan  inti  bun.
          Cara-cara
  •  Masukkan  planta (bergantung  dengan kuatiti bun).
  •  Masukkan  sedikit  tepung  gandum.
  •  Masukkan  gula (secukup rasa).
  • Adunkan  ketiga-tiga  bahan  ini.
 6. Buat  bebola  doh  dan  masukkan  inti  yang  telah  disediakan.
 7. Simpan  di  dalam  bekas(boleh dibakar).
 8. Biarkan  mengembang  untuk  beberapa  ketika.
 9. Masukkan  ke  dalam  ketuhar.
10. Keluarkan  bun  apabila  sudah  bertukar  kekuningan.

                                       < Bun Mentega dah siap.... :) >

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment